Untitled Document
* Sotho cultuur .................................. Mixed teams ................................ Menu travel.
Reisroute in die Noorde. ....... 'n Leuke RING .............. 1ste ervaring: 'n beeld  

Wat een mooie provincies ... en mooie ... geografie ; zie de TOERISTENKAART eronder!

TOERISME aanbevolen en ... 'n kaart. En, waar vindt u Afrikaans: *** en Z. Afrika 2000.

Wat een indrukwekkend noorden!

Na 6 reizen in het Noorden valt 't mij gemakkelijker om deze complexe wereld hier samen te vatten. Het is een mix van de nieuwe wereld, gekomen uit Europa, en de oude wereld van Afrika. En ... de naamborden van plaatsnamen zijn in de hele streek, oh, zo Nederlands. Tot 1935 was dat de formele taal, die daarna pas officieel werd vervangen door Afrikaans. Dit was de taal van de mannen van de grote trek uit de Kaap. Ze kwamen in zwart Afrika. Er zijn hier dus twee werelden. In de meest noordelijke provincie Limpopo heerst steeds meer de naam van Afrika, soos Polokwane vir Pietersburg.

Het land is hier prachtig en modern met overal witmense in auto's en huizen. Ook rijke landbouwvelden overal. Anders dan elders in zwart Afrika kom je hier eerst en gemakkelijk witmense tegen. Maar al gauw merk je dat er swarttalen zijn, merk je de lekkere sub-tropen op en ga je naar tropische wildparken. Dat is ook het oude Afrika!!!

Je ziet hier zoveel miljoenen wit- en swartmense op de Rand, omdat men er sinds 1876 rijk wordt van het gouddelven. De rand ligt op een hoge, natuurlijke, waterscheidingsrug. Ik heb die rug gereden vanaf Rustenburg in het westen, via Joburg tot Nelspruit in het verre oosten. Dat zijn vele honderden kilometers en die ervaar ik steeds als betoverend. Het is het drukste deel van Zuid Afrika en zijn highway evenzo. ...Ik ervaar die weg als de 'goud-baan'!!! Deze goudbaan verbindt culturen uit Europa en Afrika met elkaar. Het is een rijk stedelijk gebied met miljoenen mensen en met veel uitstraling naar de streken eromheen. Die goudbaan is de as van economie en handel. ... Maar erbinnen en eromheen is het gebied ook heel mooi.

Rustenburg, Johannesburg en Nelspruit vergelijk ik allen met Cannes. Ze zijn zo mooi en zo rijk en subtropisch en tegen een Randse helling... naar dat voorbeeld.
Mountain-view in Johannesburg, met de herenhuizen van Bellevue eronder, vergelijk ik met Tafelberg in Kaapstad. Wat een mooi uitzicht heb ik over de stad gezien, in alle richtingen, vanaf deze berg in het centrum.

De rijke stadjes bij Nelspruit, langs het escarpment, liggen voor het Krugerspark. Ik vergelijk die rij van stadjes met een goudkust. Wat is de natuur er ook tropisch-mooi en rijk. Het is de goudkust 'van de Kaapse hoop', waar het hoogland zich 1000 meter in de diepte stort met in de daling vele, grote en wilde rivieren. Die rivieren lopen door Krugerpark naar zee. Er liggen in die wildernis naar beneden mooie plaatjes als Waterval boven en - beneden en Badplaas.

Op weg van Joburg naar Nelspruit kom je langs poetische plaatsnamen als ...Arendsfontein, Woestalleen, Eerstelingsfontein, Paardeplaats, Volstruispoort en Winnaarspoort.

Wat ben ik verbaasd over de heerlijke rust in sub-tropisch Rustenburg en Lydenburg en hoog en koeler Ermelo in het oosten. Wat een lekkere sfeer. Daarnaast houd ik van plaatsjes om die Goud-baan heen, zoals Warmbad, Potchefstroom met Parys nabij en Bethlehem. Ook het kleine en verdere Utrecht en Tzaneen. Maar al deze plaatsjes zijn nog heel bereikbaar op minder dan 4 uur rijden vanaf de miljoenensteden.

Johannesburg en Pretoria en veel grote steden liggen in de centrale provincie van het Noorden, Gauteng. Dit Sotho-woord lijkt ook op goud en engte (eng). Ten zuidwesten van Joburg en ten zuiden van de goud-baan, onder Rustenburg ligt de deelprovincie van Vrystaat met de naam 'Goldfields'. Daar liggen ook grote nieuwe goudvindplaatsen met de grote steden Klerksdorp en Welkom, die omringd zijn door veel meer satellietsteden. Dit is zoals rond Johannesburg. Toeristisch kwam ik alleen tot buiten die twee steden.

Wat verbaasd ben ik over dat vlakke en ruime hoogland/ Hoeveld met zijn ruime en open horizon, zoals in Nederland. Het platte land lijkt op Nederland. ... En ook de kavels land met diverse kleurtinten, zoals bij ons vanuit de lucht. Dat is een opmerkelijke ervaring. Zie ik er eenzelfde hand in?

Wat mooi en lekker zijn de ruime wegen en is het groene veld. Alleen in augustus is het veld mij te geel. Wat is het land georganiseerd en bruisend, zoals in Nederland. ... En toch voel je hier ook Afrika. Je ziet geen mensen in het veld, zoals elders in Afrika. Het land is leeg. Het is modern, georganiseerd boerenland. Alleen bij huizen, plaatsjes en steden zie je swartmense. Ze werken hier en wonen hier in swartsteden en townships. ... Het vreemde is dat er twee werelden zijn, maar dat er nog weinig plaatsborden staan voor swartsteden. Raar ..., maar er is nog weinig swart autoverkeer. Zijn daarom die borden nog niet nodig? Economisch correct, ... maar ik ervaar het als raar. Er zijn toch twee kanten.

Maar ... er is nu 10 jaar nieuw succes van miljoenen swartmense in het noorden. En wat was ik aangenaam verbaasd van bedrijvige, rijke swartmense in Rustenburg en in Hazyview.
Er verandert wel wat ... en ten gunste van iedereen. Ik zie ook en lees ook dat het land nog nooit zo'n lange periode van voorspoed heeft meegemaakt. Je ziet overal in het land dat enorm wordt gebouwd en alle wegen zijn perfect.

Ik kan voor streken aan de grenzen, verweg van de goudbaan het boek aanbevelen van Dolf de Vries, Zuid Afrika in een rugzak. Het is een toeristische wegwijzer naar verre streken, verre volken en tradities en ... verre wildparken. Want dat is wel zo. Er is geen wild meer in het land. Dat grote Afrikaanse wild is door boeren verdrongen naar de grensstreken.

korte historie van die Noorde .................. Alle interessante plaatsen